Το φιλτράρισμα του νερού στα αρδευτικά δίκτυα είναι μια απαραίτητη διαδικασία κατά την οποία γίνεται η απαλλαγή των ξένων σωματιδίων από το νερό αρδευσης. Αυτό γίνεται με τα φίλτρα που είναι ουσιαστικά κάθε πορώδες σώμα που περνά από μέσα του το υγρό για να συγκρατήσει τα αιωρούμενα σωματιδια που περιέχονται σε αυτό. Στο εσωτερικό καθε φίλτρου βρίσκεται το μέσο φίλτρανσης – στοιχείο που μπορεί να είναι μια φύσιγγα σίτας, ή ένα στοιχείο πλαστικών δίσκων, ή ένα παχύ στρώμα άμμου -χαλαζία, ή οποιδήποτε αλλο πορωδες υλικό. Τα φίλτρα σύμφωνα με το μέσο φίλτρανσης παίρνουν και την ονομασία τους. Επίσης υπάρχουν φίλτρα τα οποία δεν έχουν στοιχείο φίλτρανσης αλλά διαχωριζουν τα σωματίδια χρησιμοποιόντας την αρχή της βαρύτητας. Έτσι έχουμε:
- Τα φίλτρα Σiτας στα οποία το νερό περνά μέσα από την σίτα και στην επιφάνεια της κατακρατούνται τα ξένα σωματίδια. Το πλέγμα στις σίτες μπορεί να είναι από πολύ ψιλό έως πολύ χονδρό ανάλογα με τις απαιτήσεις φιλτραρίσματος.
- Τα φίλτρα Δίσκων φέρουν ένα κυλινδρικό στοιχείο το οποίο δημιουργείται απο ενα μεγάλο αριθμό πλαστικών δίσκων τα οποία συμπιέζονται με ελατήρια ή περικόχλια. Οι δίσκοι αυτοί φέρουν αυλακώσεις και στις δύο πλευρές τους και έτσι όπως τοποθετούνται ο ένας επάνω στον άλλο δημιουργούνται στενά περάσματα. Από εκεί περνά το νερό αφήνοντας τα αιωρούμενα σωματίδια στην εξωτερική επιφάνεια του κυλινδρικού στοιχείου . Υπάρχουν διαφορετικού μεγέθους αυλακώσεις για τη δημιουργία διαφορετικού βαθμού φιλτραρίσματος του νερού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος και το είδος της βρωμιάς.
- Στα φίλτρα Άμμου, ή Χαλικόφιλτρα, ή Gravel, το νερό διηθείται από διαφορετικής κοκομετρικής σύστασης στρώματα άμμου, χαλικιών, χαλαζία, με αποτέλεσμα τα ξένα σωματίδια να παγιδεύονται στο πορώδες της άμμου. Η κοκομετρική σύσταση της χαλαζιακής άμμου μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα των απαιτήσεων φιλτραρίσματος που μπορεί να έχει κάθε αρδευτικό δίκτυο.
- Τέλος οι Υδροκυκλώνες είναι χωρίς εσωτερικό στοιχείο. Το νερό φυγοκεντρίζεται και λόγω της φυγόκεντρου δύναμης αναπτύσεται μεγάλη ταχύτητα στα μόρια του νερού και των ξένων σωματιδίων, τα οποία λόγω της βαρύτητας αναγκάζονται να μετακινηθούν (καθιζάνουν) προς το κάτω μέρος του φίλτρου. Το νερό φεύγει καθαρό απο το πάνω πλαινό μέρος του φίλτρου. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουμε τους υδροκυκλώνες στην αρχή ώστε να πίασουμε την άμμο και εν συνεχεία ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα είδη βρωμίας. Η βρωμία συσσωρεύεται σε ένα κυλινδρικό δοχείο και αποχετεύεται μέσω μιας βάνας που βρίσκεται στον πυθμένα του δοχείου.
Στα αρδευτικά συστήματα συναντάμε από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα φίλτρα ανάλογα την παροχή νερού που έχουμε και το είδος σωματιδίων που θέλουμε να συγκρατήσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις που το νερό είναι αρκετά βεβαρυμένο και με διαφορετικών ειδών σωματίδια μπορεί να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό φίλτρων. Σε άλλες πάλι που η παροχές των δικτύων είναι πολύ μεγάλες κατασκευάζουμε συστοιχίες (μπαταρίες) δύο ή περισσοτέρων φίλτρων. Συστοιχίες χρησιμοποιούμε επίσης και όταν το ποσοστό βρωμίας είναι μεγάλο στο νερό. Τα μικρά φίλτρα, αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε γραμμής είναι πλαστικά και τα τοποθετούμε συνήθως στη γραμμές άρδευσης. Τα μεγαλύτερα από δύο ίντσες και πάνω μπορεί να είναι μεταλλικά ή πλαστικά και τα ονομάζουμε κεντρικά. Στα μεγάλα δίκτυα συναντάμε αυτόματες συστοιχίες φίλτρων. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να καθαριστούν τα εσωτερικά στοιχεία χειροκίνητα, με τη χρήση προγραμματιστών και κατάλληλων ηλεκτροβαλβίδων κάνουμε τις συστοιχίες αυτές αυτόματου καθαρισμού.
Τι μπορεί να σας προσφέρει η Το Ποτιστηράκι;
Οι συνεργασίες με καταξιωμένα και αξιόπιστα εργοστάσια στην κατασκευή αρδευτικών φίλτρων, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης λύσης φιλτραρίσματος για μικρά έως πολύ μεγάλα αρδευτικά συστήματα. Τα μεταλλικά φίλτρα της εταιρείας DROP είναι από τα πλέον αξιόπιστα στον ελλαδικό αλλά και στο διεθνή χώρο. Τα πλαστικά φίλτρα της εταιρείας TAVLIT (Ισραήλ) δίνουν από τις πιο αξιόπιστες και οικονομικές λύσεις μέχρι τις δύο ίντσες. Ενώ τα ελληνικά φίλτρα γραμμής έχουν την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής.